med Mari Anne Eliassen
Klinikk Balanse
Media

Unge som eldre sliter med ulike smerter. Når smertene er sterke, er det kanskje verdt å prøve vakuumterapi behandling?

– Jeg har flere terapi behand­linger, sier Mari Anne Eliassen som er blant annet NLP Coach, TFT terapeut og har egen klinikk i Auglendsdalen. 
– Av og til må jeg prøve forskjellige behandlingsformer for å oppnå det ønskede resultat. Mitt mål er å gjøre livet til den ­enkelte bedre. Det er helt fantastisk å ­hjelpe pasienter med å redusere eller fjerne smertene.

Hva er vakuumterapi?  
Hovedprinsippet med vakuum­terapi behandling er å gjen­opprette balanse i kroppens blod­sirkulasjon. Jeg jobber med huden, og ­huden gir meg beskjed om hvor jeg skal jobbe med pasienten. Huden er kroppens overflate og er et speilbilde av tilstanden i kroppens indre. Ved å jobbe med vakuum på huden øker blod­tilførselen til de aktuelle ­områdene hvor der er blokkering, og på denne måten vil man ­kunne rette opp i kroppens ubalanse. Vakuum­terapi utføres med spesiallagde glass­kopper koblet til en vakuum­pumpe. ­Vakuumet suger ut døde og ødelagte kapillærer (blodårer) som hindrer at blod­gjennom­strømning kommer til muskler og ledd. ­Kroppen vil fornye kapillærene, og området vil gradvis gjenopprette normal funksjon. 

Hva hjelper det mot?
Behandlingen brukes blant ­annet ved muskel- og leddsmerter, rygg-
problemer, hodepine/migrene, dårlig blodsirkulasjon eller som støtteterapi ved annen form for behandling. 
– Jeg har oppnådd gode resultater ved fibromyalgi, stråleskade, lymfedrenering – spesielt brystkreft­opererte, arrbehandling, sene­­betennelse, smerter i kne, rygg, nakke, skulder, sier Mari Anne Eliassen til Lokalavisen.   

Termografibilder
– Jeg tar også termografibilder. På bildene ser jeg hvor det er ­blokkeringer og områder med dårlig blodsirkulasjon. Jeg tar utgangspunkt i bildene. Disse ­bildene er symmetriske hos ­friske mennesker og asymmetriske hos mennesker med ulike plager. ­Termografi er helt ufarlig og gir ingen bivirkninger. Det er et ­digitalt infrarødt varme­kamera og viser hver pasients unike ­bilder. 

Hva skjer med kroppen min? 
– Av og til er det ikke like lett å ­forstå hva som egentlig er ­årsaken til problemene i kroppen, sier Mari Anne Eliassen. 
– Men alt henger sammen. Hvis noe ikke fungerer, kan det lett føre til smerter eller redusert funk­sjonalitet et annet sted i kroppen. En vond skulder kan komme av for lite blodgjennomstrømning. Som igjen kan ­komme av en stiv nakke­muskel. Som igjen kan komme av stress. Som igjen kan komme av en ugunstig livsstil, så hvor bør behandlingene for den vonde ­skulder ­begynne? Jeg ­kombinerer ofte flere behandlingsmåter, og er alltid opptatt av å oppnå gode ­resultater for ­pasienten. 

Hva kan du forvente? 
Noen merker bedring etter ­første behandling, og de fleste blir bedre etter flere behandlinger. Videre behandlingsopplegg ­varierer hos hver enkelt blant annet etter hvor lenge man har hatt plager. Ved akutte tilstander trenger man som regel ikke ­mange behandlinger, men har man vært plaget med symptomer over lengre tid, tar det naturlig­vis noe lengre tid å bli frisk. Selve vakuumterapi ­behandlingen varer fra 20-30 min hver gang. Vakuum­behandlingen er en metode hvor man kan oppnå utmerkede resultater uten bruk av legemidler. Grunnen til dette er at alle systemene i organismen er involvert i behandlingsprosessen, og at helbredelse kun skjer ved stimulering av kroppens indre ressurser.  

Vakuumterapi behandlingens opprinnelse 
– Det er lett å finne spor av ­behandlingen flere tusen år ­tilbake. I forskjellige kulturer. Den russiske legen Mikael ­Bazanov har utviklet denne ­vakuumterapi behandlingen jeg bruker og som kalles VitaGeo metoden. ­Gjennom 35 år har ­Bazanova systematisk testet alternativ medisinske teorier og jobbet med akupunkturens og soneterapiens grunnprinsipper. Ifølge legen gir menneskekroppens overflate, ­huden, et bilde på tilstanden i kroppens indre. ­Teorien sier at det er en sammenheng mellom sirkulasjonen i huden, regional muskulatur og de indre organer. Med utgangspunkt i den russiske legenes modell kan en terapeut studere termografibildet for å ­finne ut hva slags påvirkning pasienten trenger og gi vakuumterapi på de blokkerte områdene.
– Jeg er utdannet av Mikael ­Bazanov i VitaGeo metoden, sier Mari Anne.

Tankefelt terapi (TFT) – en god kombinasjon
– Vi stiller ofte høye krav til oss selv eller vi føler at andre for­venter mye av oss. Alle gjør vi så godt vi kan, prøver å henge med, men kan føle at vi ikke strekker til når vi skal gjøre en god jobb, være ­sosiale, leve sunt, følge opp barnene, trene osv. Det er ikke alltid vi fikser alt, men sier ikke noe og prøver å skjule det, sier Mari Anne. – Det kan det bli mye stress, uro, smerter og tristhet av. Noen ganger klarer vi ikke å sette ­grenser og ta de rette valgene for oss selv.

I behandling kombinerer jeg ofte mine behandlingsformer. Tankefelt terapi er en av mine viktigste behandlinger. TFT er en terapiform som kombinerer avanserte spørreteknikker med Østens kunnskap om kroppens energibaner. TFT er en metode hvor vi bruker lett fingerbanking på bestemte akupunkturpunkter, mens en tenker på problemet/følelsen. Dette aktiverer kroppens egne reparasjonssystemer, slik at vonde følelser og ubehag kan bli mindre eller helt borte. TFT kan brukes bl.a. ved stress, uro, sorg, smerter, angst, sjokk. Det gjelder å finne en måte hvor kroppen hjelper seg selv. Deretter går ofte behandlingen over til coaching, altså ­motivering og positiv ­stimulans. Vi ser fremover og har fokus på muligheter og mål, sier Mari Anne. 

TFT er utviklet av Dr. Roger ­Callahan (amerikansk psykolog) på 1970 tallet. Mats Uldal tok TFT til Norge i 1997.